Hidangan kegemaran#1

          Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang sudi membaca blog tak seberape ni.Pada kali ni aku nak berkongsi salah satu hidangan menyelerakan yang memangnye aku minat dan sentiasa tergiang-ngiang dalam fikiran aku bile lame tak makan bende ni atau berjauhan dari ahli keluarga apabila sambung belajar.Hidangan ini orang biasa dengar tapi arwah ibu aku olahkan ia menjadi suatu makanan yang istimewa dan luar kotak.Name makanan ni nasi ayam perap.Mesti pelik kan name die macam ni.aku akan tunjuk contoh penuh bagaimane lauk pauk sebegini dihidangkan di atas meja makan.

gambar ni bentuk lengkap hidangan nasi ayam perap gaya arwah mak aku.....dengan air suam bekas tea live

    yang rupe saiz macam ni sesuai untuk orang yang suke bentuk hidangan yg sederhana.

    atas kuali rupe nasi ayam nye....alhamdulillah kami dapat menggunakan beras mati untuk ni sebab memang sangat padan jika dibuat nasi ayam ....korang boleh cube ...bahan macam biase

    gambar terang2 lah untuk tambah rase dan basahkan tekak bile makan....namenye sup berlambak....sebab kami masokkan semua bahan yang ngam untuk buat sup.contohnye macam kubis bunge,lobak,isi tulang ayam, kek ikan, kentang 

Bagi yang nak buat ayam perap tu memang payah sikit nak buat sebab rumit jugak lepas tu kene agak2  berape banyak bahan yang digunakan....arwah mak aku dulu masak die kebanyakan kuantiti die hanya buat anggaran tiade nilai tetap tapi masih sedap di sudut rase lidah anak2 nye.Untuk yang sambal tu mak aku banyak gunakn tomato dengan cili padi merah tapi bahan biase yang seperti mane orang lain selalu buat masih same.Yang untuk ayam perap tu lebihkan cili kering dan dan lebihkan rempah ratus macam biji lada sule,bawang putih dengan lade hitam dan semua dikisar bersame 2 dan dan p selame satu hari.Itu saje blog aku pada kali ni....sekian terima kasih .






Comments

Popular posts from this blog

Budak Lelaki ke Kadet Laut Dalam.(Part 1)

Brunei Language.

Story Time