Buah buahan
Dalam bidang pertanian, buah merupakan ovari yang telah masak, bersama-sama dengan bijinya dari sesebuah pokok yang berbunga. Namun, apabila berkata tentang buah, dari segi masakan, yang dimaksudkan dengan buah ialah hasil daripada pokok-pokok yang boleh dimakan begitu sahaja. Akan tetapi, sebahagian daripada buah-buahan juga yapa sebagai sayur-sayuran.Kebanyakan buah mengandungi air. Buah juga mempunyai serat makanan pada kulit, benih, dan bagian berserat. Biasanya buah juga mengandung besi dan gula, serta sedikit protein dan lemak.
Khasiat
Khasiat buah-buahan adalah berbeza berdasarkan faktor-faktor berikut:
- Jenis buah, bukan sahaja dari segi spesies tetapi juga pada peringkat kultivar atau varieti.
- Kesegaran buah.
- Buah muda, ranum atau terlalu ranum.
- Baja atau nutrien yang terdapat di dalam tanah di sekitar akar pokok.
- Keadaan cuaca, sama ada mencukupi atau tidak mencukupi keperluan pokok.
- Cara penyediaan buah:
- Dimakan segar atau mentah.
- Dimakan bersama kulit atau tidak.
- Jangka masa buah dimakan; dibiarkan dahulu atau terus dimakan setelah dikupas.
- Jika dibuat jus segar, perlu dikenal pasti sama ada jus diminum terus atau disimpan berjam-jam di dalam peti sejuk sebelum diminum.
- Jika bukan buah segar, perlu dikenal pasti cara penyediaan, berapa lama disimpan serta keadaan di sekeliling tempat simpanan.
Comments
Post a Comment